Sport, rekreacija i fizičko vaspitanje: Kako biti zadovoljan i bez meksičkog zlata?

Džordan u pelenama

U našem klubu ponikli su mnogi vrhunski sportisti, osvajači medalja sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja, ali ako vam nije cilj da jednog dana dospete na stranice “Sportskog žurnala”, obucite kimono i vežbajte da biste bili zdravi i izdržljivi, da biste lakše i bolje učili, brže se snalazili u raznoraznim životnim okolnostima, da biste se dobro osećali, da bi bili srećni!

Savremeno društvo, još uvek nije dalo precizne odgovore koji u potpunosti definišu ove tri oblasti. Svakako, neki od razloga su njihova povezanost i preplitanje, a rezultat nemogućnost da se odredi jasna granica.
Vaši profesori sigurno bi dodali i ovo: sport je delatnost koja obuhvata takmičarsku aktivnost, specifičnu pripremu za nadmetanje, posebne odnose i veze u sferi te delatnosti uopšte. U užem smislu, sport se orijentiše ka postizanju vrhunskih rezultata.
Kako to strogo zvuči, zar ne?
Istina je, da biste postali kao Majkl Džordan, na primer, potrebno je mnogo rada, odricanja i napornih treninga. Ali, i veliki Džordan nekad je bio klinac koji nije umeo da drži loptu. Mislite da Vlade Divac nije nosio pelene?
Jos uvek niste čuli za Bijamontija, slavnog Francuza, devetostrukog šampiona Evrope, karatistu koji ima pregršt najsjajnijih odličja. I on je, razume se, vrhunski sportista. A zamislite samo, nekad je bio dete. Iza njega je mnoštvo takmičenja (uzgred, to je ta “takmičarska aktivnost”), mnogo sati provedenih u sali, trčanja u nekom francuskom Košutnjaku (pogadjate – “specifična fizička priprema”), ali i, verovali ili ne, opuštenosti i razbibrige. Naša takmičarska grupa teži upravo tome: najvrednijim rezultatima i izgradnji zdravih, sportskih ličnosti.
Mi karatisti, ipak, nismo samo surove mašine programirane da melju protivnike na tatamiju.
Rekreativci nemojte bežati. U našem klubu ima mesta i za vas. I to još kako.
Najpre da razjasnimo: rekreacija podrazumeva širok spektar aktivnosti, a od sporta se razlikuje što takmičenje i priprema za takmičenje nisu primarni. Ne teži se dostizanju maksimuma određenih motoričkih sposobnosti, već njihovom optimalnom razvoju

koji zadovoljava brojne potrebe savremenog čoveka.
Konkretno, to znači: ako vam nije cilj da, možda, jednog dana dospete na stranice “Sportskog žurnala” kao “osvajač zlatne medalje sa Svetskog prvenstva u Meksiku”, obucite kimono i vežbajte da biste bili zdravi i izdržljivi, da biste lakše i bolje učili, brže se i uspešnije snalazili u raznoraznim životnim okolnostima, da bi se dobro osećali, da bi bili srećni!
Reč dve i o fizičkom vaspitanju. Ono se uglavnom dovodi u vezu sa školama i univerzitetima na kojima se sprovodi plan i program određen u Ministarstvu. Treba reći i to: pored opšteg fizičkog vaspitanja postoji i specijalno fizičko vaspitanje, prilagođeno specifičnom profilu i potrebama korisnika. Tako je, na primer, specijalno fizičko obrazovanje na policijskim i vojnim školama uglavnom zasnovano na borilačkim veštinama.