U gostima kod Ramzesa

U gostima kod Ramzesa

Priroda je regulisala da metabolizam deteta bude u skladu sa brzinom njegovog rasta i razvoja. Da bi se ovi procesi pravilno odvijali, važno je da ishrana deteta, takođe, bude usklađenja tako da ono tokom dana unese dovoljnu količinu kalorija koje zadovoljavaju energetske potrebe deteta, ali i ispunjavaju uslove za nesmetan razvoj i zdravlje deteta.

Najlakši, ali i pouzdan način da upamtitet šta je tokom dana neohodno uneti u organizam jeste da bacite pogled na faraonovu kuću. Šalu na stranu, piramida ishrane na jednostavan način uči nas koje namirnice i kolikoj meri odgovaraju našim potrebama.

7

U bazi piramide nlaze se namirnice bogate ugljenim hidratima. Žtarice, hleb, testenine, krompir, kukuruz, musli… Dobra klopa za dobro jutro.

Voće i povrće nikako ne treba zanemariti. Namirnice iz ove dve grupe treba unositi u jednakim količinama jer one sadrže obilje vitamina, minerala i vlakana koja pomažu da naš stomak radi kao sat.

Mleko i mlečni proizvodi sadrže kalcijum, neophodan za jačanje kostiju. Ako još sadrže manje masti, tim bolje. U mesu, ribi i jajima ima belančevina (proteina) koje su važne za rast i razvoj.

Vrh piramide najmanje je važan. Drugim rečima društvo, žurka je u prizemlju. Masti, ulja, grickalice, slatkiši i slaniši – nisu in! Ako ih već ima u vašoj kuhinji, stavite ih na najvišu policu, tako da sebi otežate da doprete do njih.