Pojam

Pojam “karate”: Zakoni u praznoj šaci 

Zavrtimo točak istorije, odgledajmo projekciju
Srednjevekovni zakonodavac nije ni slutio da će zabranom nošenja oružja utrti put novoj veštini. Prazna ruka postala je njegov najveći neprijatelj i glavni adut našeg dalekog “kolege po kimonu”.

Šta je karate?
Ne zamerite na sentimentalnosti. Za nas je karate umetnost.
Biće reči o sportu i veštini. Ne žurite, nećemo zaboraviti ni definicije, stručna objašnjenja, pravila, zakone, principe, ideale… Ima toga na pretek.
Ne zaboravite karate je, iznad svega, umetnost!
Cenimo vaše strpljenje. Evo obećanih podrobnih objašnjenja.
…umetnost borenja praznim rukama. Pojam “karate” potiče od japanske reči “kara”, što znači “prazna” i “te” – “ruka”.
Koreni karatea sežu duboko u prošlost. Dok dlanom o dlan, i već smo u srednjem veku. Ređaju se prvi pravni akti, zabrane, ukazi… Eto jednog koji nam pada za oko: nije dozvoljeno nošenje ma kakvog oružja.
Možda je srednjevekovni zakonodavac ovo umešnije sročio, no to više i nije važno. Teško da bi i nekom maštovitijem pošlo za rukom da čoveku oduzme što mu je priroda podarila. Bez prava na napad, spoznao je samoodbranu. Optužite nas za pristrasnost: nas daleki “kolega po kimonu” razvio je najsavršeniji oblik odbrane – karate.
Evo i jedne definicije: vežbe i tehnika u karateu baziraju se na dobrom poznavanju anatomije tela i sastoje se od udaraca rukama i nogama, raznih zahvata i bacanja, velikog broja drugih poteza koji na bilo koji način mogu biti upotrebljeni u realnoj borbi.
A, šta se postiže vežbanjem karatea?
Karate razvija i unapređuje veštinu samoodbrane, snagu, samopostovanje, samopouzdanje i bolje reagovanje u kritičnim situacijama.
Malo li je?
Ako smo zagolicali vašu maštu i probudili znatiželju, nemojte nas napuštiti. Naše su kočije tek na početku jedne uzbudljive istorijske avanture.